Hud og huden vår

Nyhetsbrev

Hud og huden vår

Hudpleietips

Det er ingen tvil om at det er en jungel av produkter der ute, det er flere veier til rom og flere metoder og produkter man kan bruke for å få fin hud, lege er ikke nødvendigvis første steg. Det å finne den perfekte rutine for akkurat din hud er ofte vanskelig! Ikke mindre forvirrende blir det når alle anbefaler ulike produkter, å få fin hud er langt fra enkelt. Mitt beste tips er å gå til hudpleier for å få tips til riktige produkter tilpasset din hud, vær riktignok obs på at noen hudpleiere er bundet til merker som blir solgt i salongen deres så velg gjerne en hudpleier som jobber i en salong hvor de merkene du ønsker å teste blir solgt. Om du ønsker å bestille hudpleieprogram hos meg, gjør gjerne det så kan jeg hjelpe deg med riktige produkter.

Om du vil prøve å finne riktige produkter på egenhånd, her er noen tips:

  1. Tørr hud, fet hud, rød hud, normal hud? Finn din hudtype.
  2. Hudpleie, produkter :Bestem deg for hvor mye penger du ønsker å bruke. Flere produkter er ofte nødvendig for å få pen hud, krem er ikke det eneste man bør investere i. Husk at om du finner riktige produkter er det absolutt verdt de ekstra hundrelappene gode produkter koster.
  3. Undersøk og les om hudpleieprodukter til ulike hudtyper. Her er must haves for ulike hudtyper, slik jeg ser det.

Hudpleie, produkter

Når det gjelder merker og hvilke produkter som er best for deg og din hud, krever det ofte litt prøving og feiling til for å finne produkter du virkelig liker. I tillegg er det mange ulike produkter for ulike formål, og det å forstå hva som skal brukes til hva er ofte vanskelig. Les min innleggsserie hudpleie for dummies og gjerne også min mening om merker for å få et innblikk i hva jeg anbefaler.

Hudpleie, skole

Jeg gikk på hudpleieskole for å lære om hud, men det er mye man kan lese seg opp til selv. Bruk google og husk å være skeptisk så er det mye god kunnskap på nettet om hva slags hudpleie man bør gå for, hvilke merker man bør unngå, og også hva de ulike hudtypene trenger.

Hudtyper

Det finnes fire ulike hudtyper, her er en kort beskrivelse av de fire.

 

Tørr hud

Mangler fett og får raskere linjer og rynker enn fet og grovere hud. Det er viktig å finne produkter som tilfører fett og ikke vann.

Fet/uren hud

Fet hud har for mye fett, hud som er tørr mangler fett. Fet hud har ofte grov hudtype og man kan lett få en fet og oljete overflate. Det er ofte her produktvalg er aller viktigst fordi man lett kan få urenheter ved valg av feil produkter. Blank hud er som regel fet eller kombinert.

Normal hud

De som er velsignet med en hudtype som er helt normal har ofte myk hud uten spesielle problemer.

Kombinasjonshud

Kombinasjonshud er den hudtypen som er mest utbredt. Den mest vanlige varianten er fet t-sone med normale kinn, men alle kombinasjoner finnes.

 

Hudtilstander

Mange tenker at sensitiv hud er en hudtype, men dette stemmer ikke, dette er en hudtilstand. Forskjellen på hudtilstand og hudtype er at hudtype er noe konstant, mens tilstanden kan forandre seg.

Obs! Når man blir eldre vil hudtypen kunne forandre seg og bli tørrere.

Sensitiv hud/ømfintlig hud

Kjennetegnes ved rød hud og ofte også couperose (sprengte blodkar). Reagerer du ofte på produkter med svie og kløe har du sansynligvis sensitiv hud. Om du blir lett rød ved varme og kuldepåkjenninger er det også et tegn på at du har ømfintlig hud.

Fuktfattig hud

Har du stram hud er du sansynligvis fuktfattig, som er en hudtilstand, ikke hudtype. På grunn av skiftende klima her i Norge har veldig mange nordmenn fuktfattig hud. Det forveksles ofte med tørr huden siden huden føles tørr, men en fuktfattig hud mangler vann, ikke fett. Du kan fint ha fet hudtype og fuktfattig hud, du kan riktignok ikke ha både fet og tørr hudtype på samme område.

Test hudpleie

Jeg anbefaler de fleste å skaffe seg testere på produkter før de eventuelt kjøper fullsize produkter. Når man investerer i gode produkter må man ofte legge endel penger i det og det finnes ingenting verre enn å handle seg blakk på produkter for å deretter innse at produktene er feil for din hud.
De fleste hudpleiesalonger og parfymerier gir ut prøver dersom de spør. Du kan også på kjøpt små størrelser av produkter på eBay.com, hudpleiekits er også en bra vei å gå. Da får du prøvd flere produkter på en gang og du blakker deg ikke på bare ett produkt. Du kan lese om mine favorittkits her, her og her.

Nuppete hud

Mange sliter med nuppete hud og dette kan ha mange årsaker. Som regel vil en god peeling fikse dette og det er ikke uoppnåelig å få glatt hud selvom man i utgangspunktet er plaget med nupper.  En god peeling for ansikt vil skrubbe vekk døde hudceller slik at ny hud får komme frem. Min favoritt og skrubben over alle skrubber, er MD Formulations Face & Body Scrub.

Sunn hud

Mange faktorer spiller inne når det gjelder å oppnå sunn og fin hud, sol er en av dem. Det er viktig å bruke faktor hver dag, spesielt fra mars og utover. Solskadet hud blir ofte grov og slapp og husk at 90 % av rynkene du får i eldre alder kommer av stråling, det vil si hovedsaklig sol. Solarium er derfor flott for å oppnå brunfarge nå, men ikke så flott om 20 år. Er du avhengig av å ha litt farge, gå for selvbruner isteden. Det finnes faktisk selvbrunere som gir naturlig farge.
Min favoritt (som også er økologisk!) er Tan Organic.

Kutt også røyking, dette er hudfiende nummer 2 etter sol. Man kan relativt lett se hvem som røyker og hvem som ikke gjør det ved å se på huden deres.

Bruk av gode produkter er ikke alltid nok, ofte må det justeringer i kosthold til for å oppnå sunn hud. Min hemmelighet er nattlysolje, som jeg tar hver dag. Ofte er månedlige utbrudd vanskelig å unngå for oss kvinner, men dette klarer jeg å unngå med nattlysolje. Jeg har skrevet flere innlegg om nattlysolje i bloggen min. Husk også å drikke nok vann og om du føler at du har prøvd alt som er å prøve, kutt melkeprodukter en stund og se om dette utgjør noen forskjell. Mange vil merke en bedring om de kutter melk, yoghurt, kesam etc. Hvordan din hud reagerer er det bare du som vet, så prøv deg frem!
Generelt vil jeg si at riktig hudpleie og kosthold har mye å si, hvor mye hver av faktorene har å si er det bare din hud som vet.