Hårfjerning

Nyhetsbrev

Hårfjerning

De aller fleste av oss har en eller annen gang i løpet av livet fjernet hår på kroppen, spesielt vi kvinner har hår som irritasjonsmoment #1 og hårfjerning er som regel vår beste venn, uansett metode.

Dette lever produsentene av hårfjerningsprodukter godt på og i dag finnes det enormt mange metoder for å fjerne hår. Ulike merker, teknikker og produkter gjør at man kan bli ganske så svimmel i jakten på den perfekte hårfjerningsmetoden. Hår vokser ulikt på alle mennesker så det gjelder å prøve og feile til man finner sin favorittmetode.

Her er en oversikt med alt du trenger å vite om hårfjerning.

Hårfjerningsmetoder

Det finnes mange metoder for hårfjerning, her er noen av dem.

Laser hårfjerning

Permanent hårfjerning med laser blir mer og mer vanlig, men dessverre har ikke terapeuter lov å si at laser gir permanent hårfjerning. At hårene forsvinner permanent skjer, men det riktige begrepet er permanent redusjon av hårvekst.

Ved hårfjerning med laser må man ha flere behandlinger med noen måneders mellomrom så hårfjerning med laser er tidkrevende. Vær obs på at laser kun fungerer på hår som er mørke. Grå eller lyse hår vil ikke kunne fjernes med laser. Behandlingen er dyr, for laserbehandling på leggene må man ut med 3000 kroner, 800-900 kroner for overleppe og 1200-2000 for bikinilinjen, med andre ord må man ut med mye penger for å bli helt hårfri. Når det ikke er garantert at hårene forsvinner for godt er det mange som velger en annen og billigere metode.

Permanent hårfjerning

Noen mener at det ikke finnes noe som heter permanent hårfjerning, men det finnes metoder som lover at hårene forsvinner for alltid. En metode er epilasjon, noe som er ukjent for de aller fleste. Jeg har laget et innlegg med fakta om epilasjon som forklarer det meste.

Kort fortalt føres en nål inn i hårsekken og strøm tilføres slik at håret løsner. Dette er en veldig tidkrevende metode og anbefales kun på små områder, som f.eks. ved synlig hårvekst i ansikt hos kvinner.

Hårfjerning med voks

En metode de aller fleste kjenner til. Mange bruker denne metoden til hårfjerning og man kan få det gjort hos hudpleier eller gjøre det selv. Hårfjerning hjemme er overhodet ikke vanskelig, det gjelder bare å lese litt om det på forhånd. Les mitt innlegg om hårfjerning hjemme.

wax

Metoden som brukes i salong er ikke veldig ulik, men voksingen utført her blir ofte noe bedre fordi man bruker bedre voks. Les om hårfjerning i salong. Voks behandling i salong koster fra 200-800 kroner, avhengig av området som skal vokses.

Barbering

Barbering er kanskje den mest vanlige hårfjerningsmetoden vi har. Det går raskt og stort enklere blir det ikke. Barbering er et typisk eksempel på billig hårfjerning, en barberhøvel koster ikke mye og varer lenge.
Tips: Kjøp en høvel beregnet for menn, disse gir ofte bedre og tettere barbering. Å bruke barberskum er ikke et must, men om du lett får røde prikker og sår og irritert hud, bruk et barberskum tilpasset sensitiv hud. Selv er jeg ikke fan av Gillette, synes ikke dette er skånsomt nok i det hele tatt. Prøv heller Matis barberskum for menn, dette fungerer for de fleste, også for menn med atopisk eksem.

Eplilering

Epilering ble populært for noen år siden og nå selges det mange ulike merker og typer. Et epileringsapparat ser ut som en barbermaskin, eneste forskjellen er at den er utstyrt med små “pinsetter” som napper ut hårene ved roten. Dette er noe smertefullt de første gangene du gjør det, spesielt fordi du de første gangene fjerner alle hår, også de små lyse du ellers ikke legger merke til. Denne metoden bør kun brukes på ben og eventuelt armer, ellers på kroppen er den ikke egnet.

Hårfjerning menn

 Hårfjerning for menn består stort sett i barbering, husk at voks aldri aldri skal brukes på terminalhår (kraftige hår) i ansikt hos menn.

Hårfjerning rygg

Utføres som oftest med voks og som regel trenger man hjelp. Voksing av rygg kan fint gjøres med hjemmevoks, med mindre hårveksten er veldig kraftig. Vær obs på at det ofte må noe napping til etter hjemmevoksing.

Inngrodd hår

For å unngå inngrodd hår er det viktig å bruke peeling regelmessig, spesielt før og etter voksing. Det finnes også kremer du kan påføre etter voksing som vil hjelpe slik at inngrodde hår ikke oppstår. Les om peelingen over alle peelinger, MD Formulations Face & Body Scrub.

Hårfjerning ansikt

Mange fjerner hår i ansikt på regelmessig basis, det mest vanlige er å fjerne hår på overleppe og øyenbryn.

Hårfjerning overleppe

Hårfjerning på overleppe er relativt vanlig blant kvinner, spesielt hos de litt eldre. Dette gjøres som oftest med voksing eller napping. Veet hårfjerning har en egen voks for overleppe og øyenbryn, les min omtale av voks for overleppe/øyenbryn.Voksing av overleppe er forholdsvis enkelt og kan lett utføres hjemme.

 

Hårfjerning øyenbryn

waxing_woman_371

De fleste napper øyenbryn, jeg har laget en guide til hvordan nappe øyenbryn riktig. Man kan også vokse brynet med godt resultat, da får man med alle småhår som kanskje synes kun i et spesielt lys og som derfor er vanskelig å få nappet bort. Voksing går raskt og øyenbrynet er det minst smertefulle området du kan vokse. Voksen nevnt i avsnittet om overleppe kan også brukes til øyenbryn. Les min guide til voksing av øyenbryn.

Hårfjerning bikinilinje

Mange barberer bikinilinjen siden dette er det som går raskest, men ofte kan det lønne seg å bruke voks, spesielt i sommersesongen om du tilbringer mye tid i bikini. Det finnes voks spesielt utviklet for bikinilinjen og at voks er ubeskrivelig vondt er en myte. Med mindre du har ekstremt lav smerteterskel går det raskt og uten spesielle problemer. Vær obs på at det er lett å få nupper og sår hud i bikinilinjen etter voksing, så å gå til anskaffelse av noe å smøre inn området med etter behandling kan være en god idè. Min favorittkrem til dette er fra MD Formulations, Critical Care.

Brasiliansk voksing

Brasiliansk voks eller brasiliansk hårfjerning er det samme som intim hårfjerning, noe som egentlig sier det meste. Dette gjøres ved voksing og koster fra 300-500 kroner. Det finnes også terapeuter som spesialiserer seg på brasiliansk voks for menn.

Hårene bør være omtrent 1 cm lange når man vokser første gangen, dette fordi hårene ofte er tykke og for å få med seg håret fra roten og unngå “lugging” må det være litt lengde på hårene. Inngrodde hår er vanlig ved brasiliansk voksing så det er viktig å ha dette i bakhodet. Bruk gjerne kremer eller annet som er spesielt utviklet for å unngå inngrodde hår. Har du først fått inngrodde hår vil du i de fleste tilfeller klare å fjerne dem på egenhånd. Inngrodde hår sees som en kviselignende nupp/byll på huden, fargen er som regel rød eller lilla.

Etter brasiliansk voks er det vanlig å være rød og øm noen dager, men dette går over og er ikke farlig. Vær obs på at brasiliansk voks er ganske smertefullt for de aller fleste, men det blir bedre etterhvert.