Nyhetsbrev

Fredagskaffe med Hilde Christina uke 4: Gjensidig respekt

by Hilde Christina on 26. Jan, 2013

in Fredagskaffe med HC

Rosabloggere er tåpelige, det er lov å rakke ned på dem, de lever jo ikke som oss. Det er akseptert og nesten forventet at man skal hate dem litt, de jo bare rosabloggere? Det føles litt godt å gjøre narr av dem, det er jo deres feil at de ikke er som oss, at de lever og oppfører seg “rart” og annerledes. Rosabloggere har jo ikke et vanlig tankemønster, de føler ikke slik vi gjør. De bruker tusenvis av kroner på sko, herregud så teit! De er ikke smarte, de er ikke verdt like mye som oss som kun handler sko på DinSko. De er langt der borte, mens vi står her fremme og ler og fniser av dem. Og det er lov, ikke sant? Det er jo ikke mobbing når det er rettet mot dem, de er jo bare rosabloggere!

Jeg er en rosablogger, og derfor fritt vilt for mange. Jeg har ikke en jobb som krever at jeg tar buss til et kontor hver dag, derfor er jeg fritt vilt for de fleste. Det er lov å rakke ned på meg, det er lov å si at jeg er mindre intelligent eller tåpelig. Men hvorfor? Hvem var det som satte denne regelen og avgjorde at det er mer lov å rakke ned på meg, enn det er lov å rakke ned på andre? Hvorfor er det slik at ingen rynker et øyenbryn om noen slenger ut av seg en sårende kommentar til en rosablogger, mens himmel og helvete settes i bevegelse om noen våger å rakke ned på en som f.eks. blogger om interiør eller livet som småbarnsmamma?

beehappy.jpgDet var en setning jeg leste i en blogg i forrige uke som fikk meg til å tenke på dette, som gjorde meg inspirert nok til at jeg ønsket å skrive om det. Setningen lød noe slikt som “For en tåpelig livsstil. Vi vanlige dødelige ville aldri brukt 10 000 kroner på en veske, vi har da bedre ting å bruke pengene våre på!”

Er det like greit om jeg sier at jeg mener det er tåpelig å bare bruke 149,- kroner på en veske fra H&M? Neppe. Jeg er en av dem som heller bruker 10 000 kroner på en veske som jeg vil eie i 10 år, enn å eie 14 vesker til 200 kroner som går istykker en uke senere. Men er jeg ikke dødelig av den grunn? Er jeg rar, merkelig, tåpelig eller tankeløs? Hvorfor er det greit å sette meg på utsiden av vanlige dødelighet bare fordi jeg budsjetterer annerledes enn deg? Jeg puster akkurat som deg, jeg har blod i årene mine akkurat som deg, og jeg jobber, lever, føler, gråter og ler, akkurat på samme måte som deg. Men jeg er ikke en vanlig dødelig fordi jeg liker å bruke mye penger på vesker…?

For meg blir dette fjernt, og det blir urettferdig. Dersom en rosablogger blogger om et par nye sko hun kjøpte som har en prislapp på 5000 kroner er det greit å le og gjøre narr av ikke bare kjøpet, men henne som person. Men om det hadde vært motsatt, om rosabloggeren kommenterte da bohembloggeren blogget sine nye sko fra Fretex med en prislapp på 30 kroner, da er det heksejakt og hets på høyt nivå. Hva skjedde med å fokusere på eget liv og egne valg, og la andre leve og ta de avgjørelsene som er rett for dem? Om det så gjelder dyre sko eller valg av skole, hvem satte denne regelen om at det er lov å rakke ned på personer som lever annerledes enn det du gjør? Med mindre min eller rosabloggerens livsstil skader deg og ditt på en eller annen måte, kan vi ikke bare la andre leve som de vil og gjøre det samme selv?

Du kan ikke kreve respekt, dersom du ikke gir respekt, hva skjedde med å respektere at vi alle er ulike og velger det som er rett for oss selv? Du kan ikke forvente at jeg skal respektere dine valg og din livsstil, om du ikke respekterer meg og min livsstil! Jeg synes det er på tide at vi fjerner disse kategoriene av mennesker det er “lov” å rakke ned på. For min egen del kunne jeg ikke brydd meg mindre om du bruker 30 kroner eller 30 000 kroner på sko, din livsstil ødelegger da ikke min? Du og dine valg påvirker ikke meg negativt i noen retning, så hvorfor skal jeg bruke tiden min på å hate/rakke ned på/mislike eller hetse? Det er bortkastet tid.

Hun som aldri kjøper noe som koster mer enn en tusenlapp, som har fotografi som hobby og som elsker kjøttkaker, er ikke fritt vilt. Hun som bruker tusenpåtusen kroner på sko og klær, som har mote som hobby og som elsker sushi, er heller ikke fritt vilt. Slik ser ihvertfall jeg det.

Jeg har alltid ment at det å ha fokus innover og fokuseret på seg og sitt er nøkkelen til å få det bra, med mindre mitt kjøp av en dyr veske påvirker deg og ditt liv selvfølgelig, men det gjør det da ikke..?

Del gjerne tanker eller erfaringer, det er alltid spennende å høre hva dere har å si! God helg alle sammen Smile

signatur

{ 51 comments… read them below or add one }